Sommervikarene er en uerstattelig ressurs i Reka Kabel

Også i år har Reka Kabel sommeransatte i produksjonen og vedlikeholdet på alle stedene sine, både i Hyvinge, Keuru og Riihimäki. For Reka er sommervikarene en uerstattelig ressurs for at produksjonen skal kunne gå uavbrutt også i sommertiden. Vi dro for å sjekke stemningen hos noen av sommervikarene i kabelproduksjonen i Reka.

Onni i distribusjonsavdelingen. I distribusjonsarbeidet henter man blant annet opplysninger fra Rekas database.

Onni er akkurat ferdig med videregående og endte opp i Reka i Keuru på samme måte som faren sin. Onni har tidligere vært i utplassert i arbeidslivet i Reka, og han har også jobbet på uteområdene gjennom en sommerjobbkampanje for ungdom.

Onni begynte å jobbe etter eksamen og skal i alle fall fortsette til høsten i Reka. I januar skal han i militæret. Onni jobber i distribusjonsavdelingen i Reka, hvor han blant annet tar seg av plukklister, hvor man registrerer tromlenes størrelser og nummer fra Rekas egne system. Han bestiller også transport av tromlene gjennom samarbeidspartneren Kaukokiito og kjører ved behov truck. Onni fikk førerkort for truck helt i begynnelsen av arbeidsforholdet.

Onni forteller at jobben er fin og variert: – Noen ganger er det travelt, og andre ganger er det mer rolig. Det er likevel ikke nødvendig å stresse unødvendig. Hittil har jeg likt alt i jobben. Det har vært moro å jobbe her.

Onni roser Reka for å være en pålitelig arbeidsgiver som betaler lønnen til riktig tid og tar vare på de ansatte ved blant annet å tilby jobbhelsetjenester. Han kommer ikke på noen utviklingsområder.

Planene for sommeren består blant annet av en reise til Kroatia, og ellers går hverdagene til jobbing hele sommeren.

Maria ser for seg at hun vil jobbe i teknikkbransjen i fremtiden

Maria begynte i Reka i Keuru etter at hun fikk høre om søkingen på sommerjobber i mars. Maria jobber i pakkeavdelingen, og oppgaven hennes består blant annet av pakking av kabler fra store til mindre spoler.  – Jeg liker at jeg får gjøre noe hele tiden, så jeg ikke trenger å sitte stille. Tiden går mye fortere da, forteller Maria.

Maria forteller at hun i alle fall tre ganger har fått grundig innføring i sikkerhetsinstruksjonene, og at det legges stor vekt på disse. Maria roser også arbeidsmiljøet: – Alle sjefene er hyggelige og avslappede og veldig fleksible. Her er det lett å være og jobbe.

Som bakgrunn har Maria allmennfag på videregående skole, og hun håper å komme inn på et teknisk fag på høyskolen i Tammerfors. Hun er også interessert i å jobbe i utlandet, som for eksempel gjennom et utvekslingsprogram.

Rasmus har først og fremst satt pris på den avslappede atmosfæren

Rasmus kom for å jobbe med testing på fabrikken i Hyvinge i begynnelsen av mai. Rasmus så en annonse på siden til et jobbformidlingsfirma, og endte i Reka via dette. Til høsten etter sommerjobben skal Rasmus begynne på videregående utdannelse som voksenopplæring.

Jobben til Rasmus i testavdelingen består blant annet av skrelling av kabler og måling av spenning. Kablene skal også gjøres klare til transporten. Nå i begynnelsen jobber Rasmus sammen med en mer erfaren arbeider, men senere i sommer skal han også jobbe selvstendig. Han forteller at opplæringen har vært passe lang, og han har kommet godt inn i rutinene.

Som det beste i jobben nevner Rasmus en fri og avslappet atmosfære samt gode samtaler med de andre ansatte: – Det har vært veldig fint, alle er så hyggelige og hjelper deg gjerne når du ber om det!

Det beste er å få jobbe med hendene, forteller Juho

Juho startet praksisperioden sin i april og fortsatte deretter som sommervikar i Reka Kabel i Riihimäki. Han ble tipset av familien sin om at det lønner seg å spørre om en praksisplass i Reka, og det ordnet seg fint. Høsten 2023 starter Juho med det siste året på grunnfaget innen elektro og automasjon på videregående skole.

Juho har fått jobbe med allsidige oppgaver innen reparasjon og vedlikehold i Reka. Juho jobber alltid i team sammen med en mer erfaren arbeider.

– Det beste er å få jobbe med hendene. Elektrobransjen føles absolutt som det rette for meg. Alle dagene er forskjellige. Jeg har fått et positivt inntrykk av Reka; jobben blir gjort, men atmosfæren er veldig avslappet, forteller Juho om sommeren i Reka.

I fremtiden er Salla eventuelt interessert i produksjonsøkonomi eller matematikk

Salla har vært i Reka i Hyvinge fra april. Hun lette etter en selvstendig jobb og kom inn i Reka gjennom et rekrutteringsfirma. – Jeg tenkte at, kan det være mulig å få en sommerjobb i kabelbransjen uten noe utdannelse og erfaring. For fem måneder siden visste jeg ingen ting om kabler. Om Reka Kabel visste jeg bare det jeg fant på Google.

Salla ble ferdig med videregående våren 2023 og planlegger ett års pause. I fremtiden er hun eventuelt interessert i produksjonsøkonomi eller matematikk. Salla skal i alle fall jobbe ut september i Reka Kabel.

Salla jobber i trekkingen av aluminiumstråder, hvor vi fremstiller aluminiumstråder i forskjellige størrelser til kablene. Arbeidsoppgaven består først og fremst av overvåkningen av maskinen og prosessen, og arbeidet består også av serieskifting av trådene samt flytting av spoler, tromler og tønner. Løftingen gjøres med maskiner som er beregnet for dette, for trådspolene veier for eksempel flere titalls kilo. Salla forteller at de nye ansatte har fått en grundig gjennomgang av sikkerheten.

Den fysiske siden ved jobben var litt overraskende, selv om hun ble fortalt om dette i begynnelsen. God fysisk form er en fordel, og Salla har selv en lang bakgrunn som fotballspiller.

Atmosfæren blant de ansatte er veldig hjelpsom. – Jeg har fått hjelp av alle, og nå etter fem måneder begynner jeg å klare tingene selv. Jeg har sikkert enda mye å lære i mine egne arbeidsrutiner, men man lærer vel etter hvert.

– Jeg har likt denne jobben godt, selv om den er veldig annerledes en mine tidligere jobber. Jeg har likt å jobbe skift, og jeg har kunnet nyte sommeren på fridagene mellom skiftene, forteller Salla.